Szüretelőgép a Balatonfüredi borvidéken2020-11-24

Magas technikai színvonal vagy a kényszer viszi rá a termelőket, hogy szakítsanak a korábbi tradíciókkal, hogy a gépi szüretet válasszák. Balatonfüredi Borvidéken kicsik és közepes méretű birtokok is rákényszerültek egyes fajtáknál gépi szüretre a 2017-es évben.

A szüreti időpont minimum 2 héttel korábban van ,mint azt a régi gazdák megszokták. A korai szüret kicsit lavina szerűen működik, és mindenki rövid időn belül igyekszik megoldani a szüretet. A nagy kézi munkaerő igény rövid időszakra esik, és gyakran a gazdák egymás elöl is igyekeznek megszerezni a dolgozókat. Így a jelentkező nagy kézi munkaerő igény is nagyon felemelte az árakat, és irreális összegekért dolgoznak az ültetvényekben.

Míg a szőlő felvásárlási ára átlagosan 100 Ft, addig annak csak a szüreti költsége 22-és 25 Ft/kg áron mozog. Akik csak szőlőtermeléssel foglalkoznak, egyre nehezebben tudják ezeket a bérköltségeket kigazdálkodni, vagy meggondolják és a gépi szüret mellett döntenek. A gépi szüret költsége a harmadába kerül mint a kézi szüret.

Ma a Balatonfüredi Borvidéken több szüretelő kombájn közül is választhatnak a szőlősgazdák,hogy melyik szolgáltatónál milyen típusú géppel végeztetik el a szüretet. Számos tulajdonos úgy gondolja a vidéken, hogy akár 4-6 éven belül teljesen átállnak a gazdák a gépi szüretre ezen a minőségi borvidéken is, mert nem lesz más megoldás a szüretre.

 

Tapasztalatok a 2017-es évben

A legtöbb fajta jól szüretelhető, ha megfelelő volt a gép beállítása.

Természetesen vannak géppel is nagyon könnyen jól szüretelhető fajták, így például a Szürkebarát és a Juhfark is annak mondható volt a mi vidékünkön.

A ma dolgozó kombájnok már szélesebb spektrumban dolgoznak mint a korábbi típusok. Így akár a föld felett 30 cm lévő fürtöket is leszedhetjük vele.

Ennek ellenére az 50 vagy 60 cm magasságban elhelyezett alacsony kordon művelésű szőlő leszedése, csak akkor lehetséges hatékonyan, ha a fürt zónát sikerül 70-90 cm között jól megtartani a párhuzamos huzalokkal, és nem lesznek 30 cm alá lehajló hajtások.

A legfontosabb felkészülés a gépi szüretre a tökéletesen megépített tám rendszer, ami nagyon gyakran sok kívánni valót hagy maga után, így aztán a gép azonnal rátapint a gyenge pontunkra, ha arra nem vagyunk felkészülve.

 

 

A hatékony gépi szüret feltételei

Megfelelő metszéstechnológia: az elhalt tőkefejek tőkerészek eltávolítása. Fontos tényező, hiszen elakadást okozhatnak szüretelőgépben, kihordó kocsiban, garatban, bogyózóban. Itt említenénk meg, hogy elhajlott karók, drótdarabok, sorban felejtett munkaeszközök (metsző-, szüretesolló, vasvilla ((sörösdoboz))stb.) is hasonló károkat tud okozni.

Azonos magasságú oszlopok: így nem kell a gépkezelőnek oszlopközönként szintezni a kombájnt.

Kevésbé fontos tényező:
Egyenletes talaj: esetleges vaddisznótúrások nagyobb hantok megszüntetése jobb munkakörnyezetet biztosít a szőlőkombájn számára. Kevésbé fontos tényező.

 

Az is a legfontosabb szempontok között van, hogy hosszú vékony lombfalat alakítsunk ki azt, könnyebben leszedjük géppel. Az idei évben a csapadék egyenetlen eloszlása ellenére is elég vegetativek voltak az ültetvények.

Sok levél, sok hajtás a sok zöld munka ellenére is. Ennek kicsit ellentmond, az a megfigyelés ,hogy volt olyan hely, ahol nem végeztek elég zöld munkát egy hagyományos egyes függöny művelésnél ott is jól tudott dolgozni a gép, minden várakozásunk ellenére, pedig a lombfal vastagabb volt a kívánatosnál.

A gépgyártok hosszas kísérletezés után megadják az adott gépre , művelésmódra és tám rendszerre kikísérletezve milyen ütés számot javasolnak, ezt azonban az üzemeltetőnek az adott évben és táblára ellenőrizni kell, hogy az megfelelő legyen.

Ütés szám: Sauvignon Blanc 380/perc, Olaszrizling 500/perc, Cabernet Sauvignon 510/perc

Egyes gépekkel 1 ha szürete 2 órát igényel nagyon tökéletes gépbeállítás mellett, szinte nincs elhagyott fürt , és lehulló szemek, a levelek eltávolítása október elején nem éri el a 15 %-ot, messziről tekintve a táblán nem látjuk a gépi szüret nyomait. A mellékelt képen mutatunk olyan gépi szüretet, ahol a fürtzónába 80 %-os volt a levelek eltávolítása, ez a túlzott rázás következménye. Probléma ott marad a szőlőtermelő gazdaságba, a vesszők tökéletlen beérése sérülése, esetleges rügykárosodás.

Túlzott rázás következménye lehet az egyenetlen tavaszi fakadás, több rügy alva maradása, rosszabb rügytermékenyülés a következő évben.

Fontos megjegyeznünk, ha a gépi szüretet szeptember elején, vagy közepén végeztük és a levelek eltávolítása drasztikusabb volt a kívánatosnál, akkor azzal is számolnunk kell, hogy egy fölösleges indukciót adtunk a vesszőknek, mint ha teljesen véget ért volna a ciklus, és jöhet a lehűlés és a mélynyugalom.

Ezzel szemben az utóbbi 10 évben jól megfigyelhető ősszel is a klíma változás egy olyan eleme amely komoly változást jelent a szőlő életébe. A megfigyelés pedig az, hogy október vége előtt még érkezik egy intenzívebb felmelegedés, esetleg előtte egy csapadékkal való feltöltődés, és a rügyek kimondottan duzzadt állapotba kerülnek. Ez pedig még intenzívebben fog jelentkezni, ha szeptember közepén, a levelek jelentős részét eltávolítottuk.

 

Szőlőkombájn használata borászati szemmel

A gépi szüret kizárja a termés válogatását írja a régi szakirodalom, ezért Németországba a Rajna vidékén megfordították a dolgot, amit nem akarnak, hogy a gép leszedjen. Azt kézzel ott előtte leszedik, így nem kerül az üzembe,olyan szőlő amivel nem kívánnak foglalkozni A gépi szüret ma a Balatonfüredieket is arra tanította minden kisebb körzetbe szedjenek géppel, majd azonnal tegyék rá a szüretelő kocsira és 1 órán belül a présbe a szőlő . A kézi szedésnél sokkal jobban szervezhető a gépi szüret, kevesebb a bizonytalansági hányados. A szőlő akkor érkezhet a pincébe amikor a borász gondolja, nem akkor amikor ráér a szüretelő brigád. A szőlőfeldolgozás már kora reggel (8-9órakor) elkezdődhet. Közvetlen eső után több víz kerül a mustba, higul. Géppel szedett termésnél még fontosabb a gyors beszállítás, nagyobb oxidáció veszélye.

A gépi szüret integrálja a termelőket, jobban pontosabban szervezhető a szüret. A szüretelőgép talajtömörítő hatása jelentős. Szerencsére ez a hatás a szőlősor közepére esik. A gépi szüret rugalmasabb. Nincs nyolc órás munkaidő. Kényszerhelyzetben éjszaka is lehet
szedni. Adminisztrációs terheink is csökkennek. Ládamosást pedig megspórolhatjuk.

 

 

Visszatekintés a szőlőkombájn használatára

Magyarországon először szüretelőgépet Balatonbogláron alkalmaztak 1972-ben. Ilyen szüretelő gépet először a Chisholm-Ryder amerikai cég konstruált 1967-ben Ennek európai kizárólagos forgalmazási jogát a volt francia Coq cég vásárolta meg, s licenc alapján 1972-től
elkezdte a gépek gyártását is. a kezdeti sikerek alapján más cégek gyártmányaival együtt 1977-ben már 30 db ilyen rendszerű gép dolgozott túlnyomóan az állami gazdaságokban.

Legelterjedtebbek a vízszintes verőléces gépek, melyek a szőlősövényre ható ütő-rázó mozgással választják le a termést. A vízszintes verőléces ütő-rázó rendszerű szüretelőgép működése: A hosszú pálcaszerű verőlécek ütésére lehulló fürtöket, illetve bogyókat műanyag tálcasor fogja fel. A lerázott termés a gép jobb oldalára szerelt keresztdobos fúvóventilátor légáramába kerül, amely a fürtöket, bogyókat a szennyeződésekkel együtt a felhordó bordás szállítószalag felé fújja. A nagyobb sűrűségű anyagok ráesnek a függőleges szállítószalagra, a könnyebb szennyeződéseket a légáram oldalirányba kifújja a gépből. A bordás szállítószalag az eszközhordozó hídszerkezetének magasságába juttatja a termést, ahonnan az egy rövid, a haladás irányára merőlegesen álló vízszintes szállítószalagra jut. A szállítószalag felett elhelyezett szívószeles ventilátor a termésben még előforduló szennyeződéseket (levél, hajtásdarab) kiszívja. Innen a termés 90°-ban elfordítható szállítószalagra, majd pedig a szüretelőgéppel együtt haladó szállítóeszközbe hullik (A francia szüretelőgép-fejlesztés és - gyártás azóta is lendületben van. Bármely telepítési rendszerben használható önjáró és vontatott gyártmányaik (Howard, Vectur, Fontan, Pelenc, Braud, Bobard, Femina stb.) közül ki-ki a legmegfelelőbbet választhatja. Jelenleg már tízezer szüretelőgép dolgozik az ültetvényekben és számuk további gyarapodása várható.


Lakatos Tibor András
Kovács Dániel

Kapcsolat

Dörgicsélő

8244 Kisdörgicse
Külterület dülő 0283/13

info@dorgicselo.hu
+36 30 / 495 7563