Rólunk

Lakatos Tibor világjárta ember, a főiskola és több mint tíz év badacsonyi borászkodás után Brazíliában, majd Franciaországban szőlészkedett, borászkodott. Ám 17 év külföldi munka sem törölte ki szívéből a Balatont. A déli parton nőtt fel, szőlész-borász családban, majd a sors a szemközti oldalra vezérelte. Kisparaszti pincéjüket 1977-ben vették Dörgicsén, ezt szeretnék a jövőben tovább építeni, újítani. A szőlőterületek fele is itt található, mintegy három hektár, szürkebarát, juhfark, cabernet franc és merlot. További három hektárt, kékfrankost és cabernet sauvignont telepítettek Tihanyban is. Az ültetvények fokozatosan fordulnak termőre, már kiváló juhfark és késői szüret szürkebarát került palackba.

“Elég sokat járunk borhetekre, borvacsorákra az országban, benne vagyunk a bor-körforgásban. Azonban szeretnénk fokozatosan Dörgicsére áttenni a súlypontot. Úgy gondolom, az ország egyik legszebb részén élünk, és sokkal nagyobb élményt jelent itt, a termőhelyen megkóstolni a borokat. Minden évben növekszik valamelyest a választékunk, a borokat pedig egy sajtkereskedő családtagunk segítségével különleges sajtokhoz párosítjuk. A dörgicsei pincében borkóstoló szobát, hangulatos környezetet alakítunk ki, idővel szálláslehetőséggel is kiegészítve. Lépésről-lépésre haladunk, szerintem, aki túl sokat akar markolni, könnyen elveszítheti az addig kiharcolt pozíciót. Dörgicsének és Tihanynak jól cseng a neve, ám igazán nagy hírneve szakmai körökben egyiknek sincs mostanában. A régi dicsőséget fel lehet támasztani, személy szerint komoly lehetőséget látok az itteni termőhelyben, borokban, melyek a turizmussal karöltve érhetnek célba.”

Az évente 200-300 hektót termelő borász fajtái közül kiemeli a juhfarkot, mely Dörgicsén kicsit könnyedebb, illatosabb bort ad mint Somlón. A Szürkebarátból viszont a két szélsőséget szereti: korai és késői szüretelésű változata igencsak különböző karakterrel rendelkezik. A borászat nagy feladatok előtt áll. Egyszerre kell életet lehelni a pincébe, vendégfogadásba, és lassan kikerülnek az első vörösborok is, melyekkel szeretnék megmutatni, hogy ebben a kategóriában is komoly jövője van a borvidéknek.

Kapcsolat

Dörgicsélő

8244 Kisdörgicse
Külterület dülő 0283/13

info@dorgicselo.hu
+36 30 / 495 7563